De Ruilwinkel: Gezellig winkelen zonder portemonnee

In Helmond zien we graag dat iedereen gelijkwaardig is. Ook al heb je niet veel te besteden. De Ruilwinkel van Humanitas is zo’n plek waar iedereen gelijk is. In ruil voor een product of dienst kun je hier winkelen zonder je portemonnee te gebruiken. Zo helpen we elkaar in Helmond.

Het is gezellig druk in de kleurrijke Ruilwinkel. Mensen neuzen door de kledingrekken, bladeren door de boeken en struinen langs de schappen. Midden in die mensenmassa zit een vrouw op haar gemak een kopje thee te drinken. Dit is Patricia, succesvol ademhalingscoach. Vijftien jaar geleden hadden we een hele andere Patricia getroffen. Ze blikt terug naar de eerste keer dat ze hier binnenliep. “Toen ik voor het eerst hier kwam had ik helemaal niets. Mede dankzij de Ruilwinkel kon ik weer opkrabbelen uit het dal waar ik destijds in zat.”

“Uiteindelijk kies je toch voor je eigen veiligheid en die van je kinderen.”

Terug naar Nederland gevlucht

Patricia heeft veel meegemaakt en ervaren. Ze reisde de wereld over als vastgoedondernemer en runde haar eigen restaurant in de Pyreneeën. Maar haar droomleven viel in duigen door een relatie die vervelend eindigde, waardoor ze noodgedwongen terug moest naar Nederland. “Ik zei dat ik nooit meer terug wilde komen naar dit stressvolle land. Maar uiteindelijk kies je toch voor je eigen veiligheid en die van je kinderen,” vertelt Patricia.

Hulp vanuit de Ruilwinkel

Zonder kleren en zonder spullen kwam ze bij haar moeder in Brabant terecht. Via verschillende instanties werd Patricia gewezen op het bestaan van de Humanitas Ruilwinkel in Helmond. “Ik had niks, dus ik kon ook niks ruilen. Maar mijn moeder hielp door wat spullen van haar in te leveren, en de mensen van Humanitas hebben me wat punten cadeau gegeven. Zo kon ik toch boeken en kleren voor de kinderen krijgen.”

Ruilen maakt gelijkwaardig

“De Ruilwinkel werkt met een puntensysteem. Mensen kunnen spullen komen brengen, een klusje doen of hun talent inzetten en krijgen daar punten voor. Die punten kunnen ze vervolgens besteden in de winkel,” legt Lilian uit. Ze is nu zo’n vijf en een half jaar coördinator bij de Ruilwinkel. Het ruilen is volgens haar erg belangrijk. “Ruilen maakt gelijkwaardig. Het zorgt dat iedereen mee kan doen. Dat maakt dat mensen meer zelfvertrouwen krijgen en zelf stappen durven zetten.”

“Bijna alle vrijwilligers zijn ervaringsdeskundige. Ze weten hoe het is om weinig geld te hebben en veel stress te voelen.”

Begrip en gezelligheid

Patricia en Lilian merken dat mensen niet alleen naar de Ruilwinkel komen vanuit noodzaak, maar ook omdat het zo’n gezellige plek is. “Je zit allemaal een beetje in dezelfde situatie en je begrijpt elkaar,” zegt Patricia. “Bijna alle vrijwilligers hier zijn ook ervaringsdeskundige. Ze weten hoe het is om weinig geld te hebben en veel stress te voelen.”

Patricia keert nu ook regelmatig terug naar de Ruilwinkel. Niet als klant, maar als coach. De eerste periode kreeg ze een uitkering via Senzer. Nu geeft ze als zelfstandig ondernemer ademhalingslessen aan onder andere mensen die gevlucht zijn uit oorlogsgebieden. Zo helpt ze de Ruilwinkel, die haar vijftien jaar geleden op de been heeft geholpen en is de cirkel rond.

Iedereen is welkom

Vanwege de stijgende prijzen en de energiecrisis komen er steeds meer mensen naar de Ruilwinkel. Ook mensen die lang niet zijn geweest komen weer terug, omdat ze merken dat ze de Ruilwinkel weer nodig hebben. Toch weet nog lang niet iedereen de weg naar de winkel te vinden. “Het is jammer dat sommige mensen de stap niet durven te zetten,” vertelt Lilian. “Want iedereen is welkom; we vragen niet wat er op je bankrekening staat om te bepalen of je mee mag doen.”

Patricia knikt instemmend. “Ik heb me hier altijd welkom gevoeld. En ik wil ook vooral tegen mensen zeggen: je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn heel veel lieve mensen en mooie instanties waar je terecht kunt.”

De Ruilwinkel van Humanitas is een ondersteunings- en ontmoetingsplaats voor mensen die kwetsbaar zijn en (tijdelijk) een steuntje in de rug nodig hebben. Met verschillende activiteiten, spreekuren en werkgroepen draagt de Ruilwinkel op een positieve manier bij aan de ontwikkeling en groei van mensen. Wil jij een bezoekje brengen? De winkel is geopend van dinsdag t/m vrijdag. Meer informatie vind je op www.ruilwinkelhelmond.nl of via telefoonnummer 0492-599449.

Author avatar
nino@toffey.nl
https://zo-helmond.nl

Post a comment