Abdel - Zo Helmond

LEVgroep: Samen werken aan een toekomst die werkt

In Helmond zien we graag dat iedereen kan meedoen. Ook als je hier niet geboren bent, zoals AbdelRahman. Vanuit de chaos in Syrië kwam hij in Helmond terecht, nogal een cultuurverschil. Gelukkig stond hij er hier niet alleen voor. Zo kon hij bouwen op welzijnsorganisatie LEVgroep, die hem op weg hielp in Nederland.

Twee jaar geleden kwam AbdelRahman in Nederland terecht. Het land van de regeltjes en bureaucratie. Dat kan nogal veel zijn, want er is veel waar je rekening mee moet houden. “Het was voor mij lastig om te vinden waar ik moest zijn voor hulp in Nederland. Het is hier heel anders geregeld dan in Syrië. Ik was ook bang om fouten te maken, dan zou ik van alles terug moeten betalen.”

Op weg geholpen door LEVgroep

Gelukkig voor AbdelRahman was daar LEVgroep. “De eerste stap in Helmond heb ik gemaakt met LEVgroep,” vertelt hij. “Zij hebben me geholpen met een woning, energie, van alles. Als ik problemen heb, dan kan ik naar LEVgroep.”

Zo werd AbdelRahman op weg geholpen in Helmond. Ook op financieel gebied.  “Toen ik hier kwam had ik niet veel. Ook met hoge prijzen van energie en producten was het voor mij moeilijk. Ik maakte me zorgen over geld en schulden. Maar gelukkig was LEVgroep er. Zij hebben gekeken hoe ik geld kan besparen, maar ook welke toeslagen ik kan krijgen.”, vertelt AbdelRahman. Daar haakt Fleur op in: “Zo hebben we gekeken of AbdelRahman de extra energietoeslag kan krijgen van €1300,-.” Dit is Fleur van Osch, medewerker van LEVgroep. Zij geeft trainingen waarmee ze mensen helpt om weer mee te kunnen draaien in de maatschappij, als werknemers of vrijwilliger.

“We coachen door naast iemand te gaan staan. Daar ligt onze kracht.”

Mensen in hun kracht zetten

“Bij ons gaat het om leren, ontmoeten en meedoen,” vertelt Fleur. “We kijken naar wat mensen kunnen en wat ze willen. Zo helpen we ze met een plek vinden als vrijwilliger of medewerker. We coachen door naast iemand te gaan staan, daar ligt onze kracht. En we kijken ook wat iemand nog meer nodig heeft dan werk. We helpen bijvoorbeeld ook met toeslagen die mensen kunnen krijgen. We laten ze zien waar ze recht op hebben.”

“Ik heb een goede relatie met Fleur en andere mensen bij LEVgroep. Zij begrijpen mijn situatie.”

Veel begrip

Fleur geeft trainingen aan nieuwe Nederlanders die een baan zoeken. “We hebben mensen uit alle windstreken: Vietnam, Mexico, Afghanistan, Iran en China. We leren ze hoe een CV eruitziet in Nederland, maar ook hoe het sollicitatieproces werkt.”

Bij een training leerden Fleur en AbdelRahman elkaar kennen. “Fleur is geweldig voor mij. Ik kan haar altijd appen voor advies. Zij legt mij dingen uit die ik zelf niet snap. Ik heb een goede relatie met Fleur en andere mensen bij LEVgroep. Zij begrijpen mijn situatie.”

Op de werkvloer

AbdelRahman is het levende bewijs dat de aanpak van LEVgroep werkt. AbdelRahman werkt nu sinds november in Eindhoven als Engineer. “Het is soms wel lastig om de cultuur te begrijpen op de werkvloer, alles is nieuw voor mij. Maar ik ben heel blij dat ik daar mag werken.”

“Probeer niet alles zelf op te lossen. Je kunt altijd om hulp vragen.”

Delen is belangrijk

Het succesverhaal van AbdelRahman begint met één simpele tip. “Als je een probleem hebt of iets niet begrijpt, probeer niet alles zelf op te lossen,” vertelt AbdelRahman. “Je kunt altijd om hulp vragen. Ga naar LEVgroep of een andere organisatie in Helmond, zij helpen jou.” Fleur ziet dat ook in haar werk. Door je verhaal te delen, maak je het probleem draaglijk. “Als je geldproblemen hebt, of ergens mee zit, bespreek het dan met iemand die je vertrouwt. Dat kan een goede vriend zijn of familie. Het is belangrijk om je verhaal te delen. En als je er klaar voor bent, dan mag je altijd bij ons aankloppen.”

Heb je vragen over rondkomen, meedoen of vooruitkomen? LEVgroep is een brede welzijnsorganisatie met veel expertise. Zij helpen jou bij het oplossen van je problemen en brengen geluk dichterbij. Ga naar www.levhelmond.nl en kijk waar LEVgroep jou mee verder kan helpen.

Author avatar
nino@toffey.nl
https://zo-helmond.nl

Post a comment