JIP en Sociale Teams Helmond: samen op weg naar een nieuwe start
In Helmond zien we graag dat iedereen vooruit kan. Ook als je door omstandigheden een valse start hebt gehad, zoals Mel. Gelukkig waren daar de hulpverleners vanuit het Jongeren Inlooppunt (JIP) en Sociale Teams Helmond (STH). Samen met hen heeft ze grote stappen gemaakt op weg naar zelfstandigheid. Zo kreeg ze weer vertrouwen in de toekomst.
De 22-jarige Mel heeft in haar jonge leven al veel meegemaakt. Het is nu zo’n drie jaar geleden dat ze vanuit Amerika terug naar Nederland kwam. Ze kwam steun tekort van haar omgeving en wist niet goed waar en hoe ze die wel moest vinden. “Het enige wat ik bij me had was een koffer,” blikt ze terug. “Ik moest echt opnieuw beginnen.’’
Laagdrempelige hulp bij het JIP
Aan een klasgenoot op de middelbare school vertelde ze dat ze in de knel zat. “Ik wist helemaal niet waar ik naartoe kon gaan of wat ik moest doen,” vertelt Mel. “Mijn klasgenoot tipte me over het Jongeren Inlooppunt (JIP). In de pauze zijn we er samen heen gegaan. Daar leerde ik Anke kennen.”
“Het JIP is er voor jongeren van 17 tot 27 jaar die problemen of vragen hebben op allerlei leefgebieden,” vertelt Anke. “Dat gaat van het maken van een CV tot aan de woningmarkt en schulden.” Jongeren kunnen gewoon binnenlopen bij het JIP. Er zijn geen wachtlijsten en iedereen is meer dan welkom. “We horen van jongeren vaak terug dat ze de informele sfeer prettig vinden. Het is gezellig en iedereen is gelijkwaardig.”
“Ik voelde me meteen welkom.”
Mel denkt terug aan de eerste keer dat ze bij het JIP was. “Toen ik binnenkwam werd er tijd gemaakt voor een fijn gesprek. Ik voelde me meteen welkom.” Anke was voor haar een luisterend oor. Samen zetten ze Mel’s hulpvragen op een rijtje. “Anke helpt mij met heel veel verschillende dingen. Praktische dingen in en rondom het huis, mijn financiën, tips om nieuwe mensen te ontmoeten en nog veel meer.”
Delen lucht op
Veel jongeren vinden het lastig om hulp te zoeken. “Die drempel proberen wij zo veel mogelijk te verlagen,” zegt Anke. “Iedereen is welkom. Of je nou met een familielid, vriend(in) of hond binnen komt lopen.”
Die gevoelsmatige drempel herkent Mel wel. “Ik had veel last van schaamte, omdat ik van mezelf verwachtte dat ik het allemaal zelf moest doen. Maar uiteindelijk was het een opluchting om het te delen. Eigenlijk had ik dat eerder moeten doen, want het heeft me echt geholpen.”
“Als we nu kijken naar wat we in de tussentijd hebben opgebouwd, dan zien we heel veel overwinningen.”
Ruimte om te sparen
Op financieel gebied heeft Mel veel gehad aan Steffie, haar hulpverlener vanuit Sociale Teams Helmond. Samen hebben ze alle inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet. “Dankzij dat overzicht weet ik nu precies wat ik wel en niet uit kan geven en wanneer ik wat rustiger aan moet doen met mijn geld,” vertelt Mel. Ook hebben ze samen gezeten om de financiële situatie van Mel te verbeteren. “We hebben samen gekeken naar aanbiedingen in de winkel en manieren om energie te besparen. Nu blijft er geld over om te sparen.”
Dat vinden Steffie en Anke het mooiste aan hun werk als hulpverlener. “Ik ken Mel inmiddels al wat langer,” zegt Steffie. “En als we nu kijken naar wat we in de tussentijd hebben opgebouwd, dan zien we heel veel overwinningen. Dat vind ik echt te gek.”
“Je hoeft je niet te schamen als je je zorgen deelt.”
Stappen naar de toekomst
Inmiddels gaat het steeds beter met Mel. Ze zet mooie stappen richting zelfstandigheid en hoopt over een tijdje aan een studie te kunnen beginnen. Voor mensen die zich in haar verhaal herkennen heeft ze een mooie tip. Mel: “Er is echt geen schaamte nodig bij het delen van je zorgen. Iedereen heeft last van de energiecrisis en stijgende prijzen. Het is belangrijk dat iedereen er gewoon over kan praten, want je kunt daar enorm veel aan hebben.”
Anke knikt. “Wij zijn er voor de mensen die hulp nodig hebben. Stap vooral naar ons toe, want er zijn middelen genoeg om je te helpen.”
Om die stap zo klein mogelijk te maken, zijn medewerkers van het JIP ook op scholen te vinden, zoals het ROC en Yuverta. Daar geven ze gastlessen over geld, maar ook over wat het betekent om 18 te worden.
Jongeren kunnen daarnaast iedere maandag en dinsdag tussen 9 en 12 uur terecht bij een medewerker van het JIP.
Het Jongeren Inlooppunt (JIP), onderdeel van Pactum, is er voor jongeren van 17 tot 27 jaar met vragen over wonen, werken, school, geld, gezondheid en meer. Neem gerust een kijkje op www.jiphelmond.nl.
Bij Sociale Teams Helmond kunnen personen of gezinnen terecht die hulp of ondersteuning nodig hebben bij bijvoorbeeld opvoeding, wonen, werken, geldzaken en sociale contacten. Sociale Teams Helmond is te bereiken op telefoonnummer 088–0017300 of via info@sthelmond.nl. Daarnaast zijn er op vier locaties inloopspreekuren. De locaties en tijden staan op de website vermeld www.socialeteamshelmond.nl.