Schulddienstverlening: Uit het rood, in het groen

In Helmond zien we graag dat iedereen rond kan komen. Ook als je in de problemen zit vanwege schulden, deurwaarders en aangetekende brieven. Samen met een budgetcoach kun je weer ruimte creëren in je hoofd en op je bankrekening. Zo kwam ook Peter uit de schulden.

Vat ne stoewel en doe alsof ge thois bent”, klinkt het in Helmonds dialect. In de woonkamer van Peter en zijn vrouw Truus schitteren de lichtjes van de kerstboom. Op de achtergrond klinkt de radio en Truus komt de kamer binnen met kopjes koffie. De sfeer is gezellig, gastvrij. “Dat hoort erbij, vinden wij,” zegt Truus. “Ondanks de schulden was er bij ons altijd wel een kuukske of wat te drinken.”

Geldproblemen door een gokverslaving

In een vorig huwelijk raakte Peter in geldproblemen door een gokverslaving. Het gokken was voor hem een manier om te ontsnappen aan heftige gebeurtenissen in zijn leven. “Al het geld dat ik verdiende raakte op met gokken. Op een gegeven moment had ik niks meer.”

“Ik dacht dat ik het zelf wel op kon lossen. Het was tenslotte mijn probleem.”

Op het moment dat Truus hem leerde kennen, wist ze niets van zijn geldproblemen en gokverslaving af. “Ik dacht dat ik het zelf wel op kon lossen,” zegt Peter. “Het was tenslotte mijn probleem.” Uiteindelijk nam hij de stap om het met zijn vrouw te delen. “Toen zijn we hulp gaan zoeken. Anders ging het fout.”

Hulp vanuit de gemeente

Peter en Truus kwamen via via bij de Schulddienstverlening van gemeente Helmond terecht. Ze kregen onder andere hulp van een budgetcoach, die hen meer inzicht gaf in hun inkomsten en uitgaven. Een budgetbeheerder nam de financiën tijdelijk over, zodat Peter zich kon richten op het werken aan zijn gokverslaving.

Volgens Jelle Roosjen, budgetbeheerder en -coach bij gemeente Helmond, is het aanpakken van de oorzaak van de schulden een van de belangrijkste stappen. “Je kan je schulden wel oplossen, maar zolang je verslaafd blijft aan gokken los je niks op.” Jelle vertelt over de hulp die mensen met schulden vanuit de gemeente kunnen krijgen. “Ons traject is erop ingericht dat mensen na maximaal drie en een half jaar schuldenvrij zijn en weer op hun eigen benen kunnen staan. Schulddienstverlening is de snelste weg naar een schuldenvrije toekomst.”

Anderen helpen

Inmiddels is Peter al zeven jaar schuldenvrij. “Toen de laatste euro was afbetaald voelde ik een enorme opluchting,” zegt hij. Samen met Truus zet hij zijn ervaringen in om anderen te helpen. Zo hebben ze meegewerkt aan een boekje met tips voor mensen in geldproblemen en deelden ze hun verhaal in de krant. Ook koken ze als vrijwilligers bij wijkhuis De Fonkel iedere week een avondmaaltijd voor mensen met een kleine portemonnee. “We horen weleens terug dat mensen wat aan onze hulp hebben gehad. Daar doe je het voor,” zegt Truus.

“Probeer om het met iemand te delen. Dan kun je verder komen.”

Stappen zetten

“Dat vind ik ook het mooiste aan mijn werk,” stemt Jelle in. “Dat je ziet dat onze hulp zijn vruchten afwerpt. Mensen kunnen hun stress steeds meer achter zich laten en gaan zich weer beter voelen, zodat ze stappen kunnen gaan zetten richting zelfstandigheid.”

Schulddienstverlening is de snelste weg naar een schuldenvrije toekomst. Toch vinden veel mensen met geldproblemen het lastig om aan de bel te trekken. “Probeer om het met iemand te delen en houd niks achter. Dan kun je verder komen,” raden Peter en Truus aan. “Absoluut,” voegt Jelle toe. “Vertel je verhaal, en wij nemen het serieus. Waar je binnenstapt maakt niet uit, dat kan LEVgroep zijn of de gemeente, als je maar de stap zet.”

Team Schulddienstverlening van gemeente Helmond is een team van experts die op allerlei manieren kunnen helpen met het oplossen van schulden en geldproblemen. De hulp verplicht tot niets en is gratis. Het team is te bereiken via telefoonnummer 14 0492, optie 2. Liever een mailtje sturen? Dat kan naar zorgpoort@helmond.nl.

Author avatar
Randy van Huijgevoort

Post a comment