Jos - Zo Helmond

Super Sociaal: groot hart, kleine prijsjes.

In Helmond zien we graag dat iedereen goed eet. Ook als de prijzen de pan uit rijzen, kunnen Helmonders vertrouwen op een gevulde koelkast dankzij Super Sociaal, de sociale supermarkt voor minima. Alle pashouders kunnen hier winkelen met korting op de winkelprijs. Zo zorgt Helmond voor een volle koelkast.

Het is druk in de Super Sociaal. Niet met klanten, maar bouwvakkers die flink in de weer zijn. Tussen de zagen en hamers door loopt supermarktmanager Wim. “We zijn aan het verbouwen om mensen meer plaats te geven. Dat is nodig. Het aantal aanmeldingen stijgt met 30 tot 40 mensen per week.”

“Dat zoveel mensen hier gebruik van maken, het moet eigenlijk niet maggen in een land als Nederland. Toch ben ik heel blij dat Super Sociaal er is”. Dit is Jos, een van de klanten van Super Sociaal. Een echte Helmonder. Zoals hij zelf omschrijft: “Trots op de stad, un grauwte smoel en ginne schrik.

“Ik dacht: ik moet het zelf oplossen, ik heb niemand nodig.”

In de knoop

Jos werkte 40 jaar op verschillende plekken in Helmond en knapte zijn eigen zaakjes op. Maar toen hij afgekeurd werd, kwam hij langzaam in de problemen. “Ik zat in de knoop met mezelf. Ik kon mijn huur, gas en licht niet meer betalen. En dan komt de deurwaarder. Ik dacht: ik moet het zelf oplossen, ik heb niemand nodig. Maar dat kan niet. Je loopt tegen de muur en goed hard. Maar wat ben ik blij dat ik tegen de muur gelopen ben.”

Hulp van een budgetbeheerder

Via via kwam Jos bij LEVgroep terecht. “LEVgroep heeft mij in contact gebracht met Angela, mijn budgetbeheerder van gemeente Helmond. Een schat van een vrouw. Zij neemt me alles uit handen. Ik wist niks van energietoeslagen, huursubsidie of waar ik mijn eten kon gaan halen. Zij heeft me daar allemaal mee geholpen.”

“Als mensen Super Sociaal niet meer nodig hebben, dan hebben wij ons doel bereikt.”

Angela tipte Jos ook over Super Sociaal. “Toen ik het moeilijk had, heb ik veel hulp gehad van organisaties zoals Super Sociaal. Het is echt perfect wat Wim en zijn vrijwilligers hier doen. Je ziet de mensen als ze hier binnenkomen opfleuren. Ze denken ook: waarom is dit me niet eerder verteld?”

“Dat is ook waar wij ons hard voor maken,” vertelt Wim. “Dat mensen weten dat ze eten op tafel kunnen zetten. Dat ze in ieder geval één zorg minder hebben. En als mensen Super Sociaal niet meer nodig hebben, dan hebben wij ons doel bereikt.”

Schaamte

Volgens Wim hoef je je niet te schamen om bij Super Sociaal binnen te stappen. “Dat is misschien makkelijk praten vanuit mijn kant. Maar je zult zien dat iedereen hier gelijk is. Hier komen allemaal mensen zoals jij, die van weinig moeten rondkomen. Ook mensen die fulltime werken.” Om die schaamte te overwinnen werkt het volgens Jos om samen met iemand naar Super Sociaal te komen. “Zoek iemand die je kent en ga samen. Praat erover. Deel je verhaal met lotgenoten. Samen weet je waar je het over hebt.”

“Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Ik heb geen zorgen meer.”

Toekomst

Zo is Jos uit de put geklommen, met hulp van Wim, Angela en allerlei andere Helmonders die mensen verder willen helpen. Zo kan hij weer verder kijken naar de toekomst. “Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Ik heb geen zorgen meer. Ik kan nu echt aan mezelf werken. Zo studeer ik nu om als ervaringsdeskundige anderen in een zelfde situatie te kunnen helpen. Ik wil met mijn verhaal mensen helpen en wegwijs maken. Ik wil laten zien dat iedereen geholpen kan worden. Maar ge moet wel zelf wille.”

Super Sociaal is te vinden op Engelseweg 127 en is geopend van maandag t/m vrijdag. Iedereen met een zogenaamde inkomensverklaring van de gemeente kan een winkelpas krijgen. Met een inkomensverklaring kan je gratis gebruik maken van allerlei voorzieningen voor minima in Helmond. De verklaring aanvragen kan via www.helmond.nl/inkomensverklaring. Wil je meer weten? Kijk dan op www.supersociaal.nl of loop zonder afspraak binnen op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00-15.00 uur.

Author avatar
nino@toffey.nl
https://zo-helmond.nl

Post a comment