BeBizzy - Zo Helmond

BeBizzy: Bezige bijtjes laten mensen groeien

In Helmond zien we graag dat iedereen kan meedoen. Ook als je diep in de put zit of moeite hebt met rondkomen. Op die momenten zijn er altijd mensen die je een hand reiken en organisaties waar je terecht kunt. Plekken zoals BeBizzy. Zo zorgen we samen dat niemand achter blijft.

Aan de Nachtegaallaan, verstopt achter het oude Dr. Knippenbergcollege, ligt een verscholen pareltje: BeBizzy. Een ontmoetingsplek voor volwassenen waar je heen kunt voor een praatje, een goed gesprek, spullen of advies. Een plek waar je jezelf mag zijn en kunt groeien naar wie je wilt worden. “Als je ergens mee zit, dan kun je hier binnenlopen,” vertelt Anita, oprichter van BeBizzy. “We zijn deze plek begonnen om eenzaamheid en armoede te bestrijden, maar het is zoveel meer dan dat geworden.”

Iedereen welkom

BeBizzy bestaat uit een huiskamer, muziekhok en winkel. Je kunt er heen voor muzieklessen, vragen over energietoeslagen, een kopje koffie of gratis spullen uit de winkel. “We hebben hier meer dan 1000 mensen per maand over de vloer. Je hebt hier geen voorwaarden om binnen te komen, je hoeft geen afspraak te maken of bankafschriften te laten zien. Iedereen mag meedoen. Als je een winterjas nodig hebt, dan mag je die zo komen halen. Als je vragen hebt over geld, dan zijn daar vrijwilligers voor. En zit je met andere problemen? Dan hebben we genoeg ervaringsdeskundigen die jou begrijpen.”

“Anita heeft me bij de hand genomen en uit de goot gehaald.”

Rode draad

Een van die deskundigen is Angelique, medewerker van BeBizzy en goede bekende van Anita. Als het gaat over ervaring, dan kun je niemand beter treffen dan Angelique. “Ik heb veel meegemaakt. Ik heb op straat geleefd en ben drugsverslaafd geweest. Ik heb schulden gehad, gezinsproblemen, alles. Anita heeft me bij de hand genomen en uit de goot gehaald. Zij is een rode draad in mijn leven. Nu heb ik mijn eigen huis, geen schulden en doe ik een opleiding. Ik heb zoveel aan haar te danken.”

Kracht

Zonder Anita was Angelique waarschijnlijk nooit bij BeBizzy binnengelopen. “Ik durfde hier eerst niet te komen, ik was heel onzeker en gesloten. Maar ik ben zo blij dat ik het wel heb gedaan. BeBizzy is echt een tweede familie voor mij. Als ik ergens mee zit, dan zetten ze de koffie voor me klaar. Dankzij BeBizzy ben ik echt gegroeid als mens.”

Anita zit mee te knikken bij Angelique’s verhaal. “We zetten hier mensen in hun kracht en kijken wat er wel kan. Ik zeg altijd: daar ligt de handschoen, als je die oppakt dan loop ik met jou mee. Maar je moet ‘m wel zelf oppakken. De eerste stap moet jij zetten. Er kan dan nog van alles misgaan, maar ik oordeel niet over jou. Negativiteit, daar heb je niks aan.”

“Het maakt niet uit wat voor vraag je hebt: er is altijd iemand die een antwoord heeft.”

Hulp

Zo helpen Angelique en Anita mensen verder die niet veel te besteden hebben. Waaronder ook Angelique zelf. “Ik heb geen schulden meer, maar ik heb nog steeds moeite met rondkomen. Daar helpt BeBizzy me ook bij. Veel mensen weten niet dat ze hulp kunnen krijgen. Er zijn zoveel stichtingen die jou kunnen helpen, gratis dingen en geldpotjes. Ik zeg altijd tegen mensen: als je niks hebt, ga naar een maatschappelijk werker, ga naar LEV Groep, kom naar BeBizzy, er is altijd iemand die jou kan helpen.”

Het begint met een gesprek. Met luisteren, zien en voelen. “We moeten veel meer mensen spreken,” vertelt Anita. “Het liefste heb ik alle Helmonders met problemen hier over de vloer, zodat we hun verhaal kunnen horen. Het maakt niet uit wat voor vraag je hebt: er is altijd iemand die een antwoord heeft. Dus ik zou vooral zeggen: kom eens langs.”

BeBizzy is een verzamel- en uitgiftepunt van (kinder-)kleding, speelgoed en klein inventaris. Ook is het een ontmoetingsplek voor mensen in armoede, sociale isolatie of eenzaamheid. BeBizzy is te vinden op Nachtegaallaan 40 achter het oude Dr. Knippenbergcollege. Voor actuele openingstijden ga je naar bebizzyhelmond.nl.

Author avatar
nino@toffey.nl
https://zo-helmond.nl

Post a comment