Gierige Gerda geeft bespaartips.

Help! Alles wordt duurder! Of het nu gaat over de energierekening of de boodschappen, de prijzen stijgen de pan uit. En dan moet de broekriem even aangetrokken worden, maar ja het leven is veel te kort om alles wat leuk is maar te laten. Daarom ga ik je een paar tips geven hoe je, vooral in de supermarkt, meer uit je geld kunt halen.

Nou hoor ik je denken: ‘die bespaartips kén ik allemaal al wel!’ Want ja, ook mij zijn de standaard lijstjes met bespaartips in de afgelopen maanden om de oren gevlogen. Maar ik ga juist nog even een stapje verder waar die lijstjes ophouden. En wie ik dan ben? Mijn naam is Minke van Kuijen en ik ben bespaarexpert. Maar ik ben (online) beter bekend als Gierige Gerda. Al sinds 2017 deel ik onder dit pseudoniem op Instagram en GierigeGerda.nl  waar je de allerbeste deals vindt en hoe je meer uit je geld kunt halen.

Tip #1: zorg voor een goede planning

Goede plannen maken is belangrijk als je wil besparen. Het zorgt er namelijk voor dat je geen onnodige aankopen doet en zo min mogelijk verspilt. Maar daarom is juist een weekmenu maken (en maar één keer per week boodschappen doen) niet per se een oplossing die voor iedereen werkt. Er zijn genoeg huishoudens waar ‘s morgens niet bekend is wat ze ‘s avonds gaan doen, zeker als er (nog) geen kinderen in het spel zijn.

Dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om maar per twee of drie dagen te plannen en boodschappen te doen. Stel dat je plannen dan toch nog veranderen dan kun je makkelijk schuiven. Als je wel elke dag naar de supermarkt wil gaan, is het goed om te weten hoeveel je per dag uit kunt geven en met een lijstje naar de winkel te gaan. Zo word je niet verleid tot impulsaankopen.

Een andere oplossing kan zijn om altijd wat opties in de vriezer te hebben liggen. Dat kunnen makkelijke dingen zijn als pizza, maar ook groenten en vlees(vervangers) kunnen goed in de vriezer. Zelf heb ik altijd een paar bakjes met kant-en-klare pastasaus in de vriezer liggen voor de dagen dat ik niet heb kunnen plannen. Dit zorgt ervoor dat ik minder snel geneigd ben om Thuisbezorgd te gebruiken.

Kijk niet naar de prijs per verpakking, maar vooral naar de prijs per liter, kilo of stuk.

Tip #2: vergelijk prijzen op een goede manier

Huismerken zijn tegenwoordig echt van prima kwaliteit, ook al zijn er nog best wel wat mensen die hun neus ervoor ophalen. En als het om eten gaat zijn ze meestal net zo lekker, in sommige gevallen zelfs lekkerder, als hun A-merk variant. De prijs daarentegen is niet per se altijd lager!

Zeker als het gaat om aanbiedingen zijn de A-merken in sommige gevallen goedkoper dan het huismerk. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik houdbare melk. Als je dit koopt in de aanbieding met 1+1 gratis bespaar je zomaar 40% per pak melk en houdbare melk is prima op voorraad te zetten. En zelfs als je de ‘slechtste’ aanbieding koopt (dan is de houdbare melk 1 euro per liter) is het nog haast 20% goedkoper.

Om dit goed te kunnen vergelijken kijk je ook niet naar de (aanbiedigs-)prijs per verpakking, maar je kijkt vooral naar de prijs per liter, kilo of stuk. Op deze manier kun je namelijk snel zien welke pot pindakaas goedkoper is, ondanks dat de ene 350 gram inhoud heeft en de andere 500 gram. En ook bij wasmiddel (waar je naar wasbeurten kijkt in plaats van liter) kun je goed vergelijken wat je betaalt per wasbeurt, want elk wasmiddel heeft een andere concentratie.

Een groot misverstand is dat je naar een budgetsupermarkt moet gaan om goed te kunnen besparen.

Tip #3: je kan in elke supermarkt besparen

Als het aankomt op besparen en wat het goedkoopste is zijn er heel wat misverstanden. Zo las ik laatst ergens de bespaartip om kinderen fruit mee te geven naar school in plaats van een melkbiscuit. Toen ik ging rekenen was het A-merk biscuitje net zo duur als een appel en het huismerk net zo duur als een banaan. Ik zou nog steeds zeggen; kies voor het fruit, maar niet vanuit een budget perspectief.

En zo er is ook een groot misverstand dat je naar een budgetsupermarkt moet gaan om goed te kunnen besparen. Eigenlijk kun je bij alle supermarkten heel goed besparen, het kleine assortiment kan bij budgetsupermarkten zelfs zorgen dat je moeilijker kunt besparen.

Je kunt beter leren hoe jij het meeste uit je geld kan halen bij de supermarkt bij jou in de buurt. Zo zijn er in Helmond heel wat supermarkten te vinden die veel doen tegen voedselverspilling. Zowel door stickers op producten die bijna over de datum zijn, als Too Good To Go boxen, daarvoor moet je wel even de app downloaden!

En verder heb je bij de supermarkten die niet per se onder de noemer ‘budget’ vallen vaak wel opties die goedkoper zijn dan het huismerk. Daarmee kun je vaak nog minstens 25% extra besparen en dat maakt een gewone supermarkt ook goedkoper dan de budgetsupermarkt. En hou je nog steeds netjes aan je boodschappenlijstje, want er zijn natuurlijk in elke winkel wel heel veel verleidingen!

Januari, februari en november zijn de beste maanden om je voorraad aan te vullen.

Tip #4: maak slim gebruik van aanbiedingen

Gebruik maken van aanbiedingen is ook een tip die ik je altijd zou geven. Toch zijn niet alle aanbiedingen goede deals en alleen maar aanbiedingen kopen is ook niet slim. Er zijn enkele vragen die je jezelf moet stellen voor je aanbiedingen in je mandje laadt:

  • Zou ik dit ook kopen als het de normale prijs had?
  • Is de aanbieding goedkoper dan het huismerkproduct?
  • Hoe vaak gebruik ik het tussen nu en de houdbaarheidsdatum?

Nou zijn er best een paar dingen (die ik als luxe beschouw) die ik wel alleen met een aanbieding zou kopen. Die producten koop ik vaak alleen met een specifieke aanbieding of als ze een bodemprijs hebben. En ja zoveel als ik er van gebruik tot het product over de datum gaat. Of zoveel als ik nodig heb om de periode te overbruggen tot er een nieuwe actie is. Het ligt eraan welk moment eerder komt.

Goed om te onthouden is ook dat veel aanbiedingen regelmatig terugkomen, maar dat dat niet per se vast staat dat een bepaalde aanbieding elke zes weken of drie maanden terugkomt. Daarnaast zijn niet alle maanden hetzelfde betreft aanbiedingen. Kort gezegd zijn januari, februari en november de beste maanden om je voorraad aan te vullen. En mei, juni en juli de allerslechtste. Hou daar rekening mee en zorg dat je deze maanden niet de volle prijs hoeft te betalen voor je favoriete boodschappen!

Als je wil besparen is er geen vaste lijst met regels dat je moet volgen on succesvol te zijn. Het meest succesvol zul je zijn als je de regels pakt die voor jou het beste passen en de anderen gewoon links te laten liggen. Niet teveel in gewoonten verzaken, maar juist elke keer dat je boodschappen gaat doen goed kijken naar wat voor jou de beste opties zijn. 

Oh, en vergeet je bonnetje niet te controleren voor je naar huis gaat, want de fouten die worden gemaakt kunnen je ook onnodig veel geld kosten. Samen met de andere tips moet het je lukken om je boodschappenbudget flink te verlagen en meer uit je geld te halen! 

Author avatar
nino@toffey.nl
https://zo-helmond.nl