ANWB AutoMaatje: Op weg naar een Helmond zonder eenzaamheid

Ouder worden kan gepaard gaan met eenzaamheid. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven die ervoor zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen. Zoals ANWB AutoMaatje: een vrijwilligersdienst door en voor Helmonders die mensen van A naar B brengt. De dienst is ontstaan uit het idee dat vervoer geen probleem mag zijn om deel te nemen aan sociale activiteiten. Chauffeur Piet, deelnemer Bep en Fanny van LEVgroep nemen je mee op tour door het project. 

Wat heeft vier wielen, rijdt kriskras door Helmond en gaat eenzaamheid tegen? Het antwoord is ANWB AutoMaatje. Dit initiatief wordt gecoördineerd vanuit LEVgroep, waarbij vrijwilligers die een auto bezitten worden gekoppeld aan minder mobiele buurtbewoners, die veel beperkingen ervaren met het reizen per openbaar vervoer en door ANWB Automaatje weer op pad kunnen. Een van de chauffeurs is Piet, al jaren actief als vrijwilliger en een echt mensenmens: “ANWB AutoMaatje geeft je het gevoel dat je bezig bent met dingen die er echt toe doen. Als je mensen kunt helpen, is er niks mooiers en dankbaarders.” 

ANWB AutoMaatje

Fanny, buurtcoach bij welzijnsorganisatie LEVgroep, stond aan de basis van het project. “Eenzaamheid onder ouderen en vergrijzing in Helmond nemen toe. Het is mooi om te zien dat dit soort projecten mensen met elkaar verbindt,” zegt Fanny. “Het werkt van twee kanten. Onze vrijwilligers zijn van alle leeftijden, maar voor ouderen is ANWB AutoMaatje een echte win-win. Ouderen die nog over een eigen auto beschikken, melden zich aan als chauffeur om actief te blijven en nieuwe sociale contacten op te doen. Ook het matchen van de passagier aan de vrijwilliger en het beantwoorden van telefonische vragen wordt door vrijwilligers gedaan. Voor de ouderen die als passagier gebruik maken van ANWB AutoMaatje is het daarnaast fijn om weer wat mobieler te kunnen zijn.”

“Het is mooi om te zien dat dit soort projecten mensen met elkaar verbindt.”

De luisterstoel

Bep stapt regelmatig op de bijrijdersstoel van Piet en andere ANWB AutoMaatje vrijwilligers. Tot voor kort had ze zelf een auto, maar laatst ging het bijna zo fout achter het stuur dat ze besloot te stoppen met rijden. “Soms voelt het alsof ik vastzit, omdat ik zelf niet meer kan rijden. Door ANWB AutoMaatje krijg ik de vrijheid om wel weer de deur uit te kunnen. Zo word ik elke week naar het gemeenschapshuis gereden, waar ik elke maandagochtend start met een heerlijk ontbijtje. Het is gezellig dat ik iemand heb waar ik een praatje mee kan maken, maar ook dat ik veilig van deur tot deur wordt geholpen.”

Vrijwilliger Piet vindt het waardevol dat hij mensen kan helpen: “Als chauffeur ben je deels ook sociaal werker. Je hoort veel verhalen in de auto. Voor sommige mensen is dit een van de weinige contactmomenten in de week. Dan willen ze hun verhaal kwijt en dien je als luisterend oor. Als ik hoor dat er meer aan de hand is, kijk ik mee welke weg bewandeld moet worden en help ik ze daarbij. Dat is heel waardevol.”Zijn mooiste herinnering was een rit naar Friesland. “Ik bracht een mevrouw naar haar invalide dochter, die ze door corona drie jaar niet had gezien. Dit soort ritten maakt het werk als chauffeur extra bijzonder.”

“Door AutoMaatje krijg ik de vrijheid om wel weer de deur uit te kunnen.”

Samen over de drempel

Ondanks het aanbod vinden ouderen het vaak lastig om de eerste stap te zetten, vertelt Fanny. “Mensen hebben vaak een duwtje in de rug nodig en vinden het spannend, terwijl we juist zien wat voor plezier het mensen kan geven. We proberen ze in dat geval te helpen om wel die eerste stap te zetten. Omdat ik ook buurtcoach ben, neem ik mensen soms echt aan de hand mee. Onlangs hadden we iemand die vroeger altijd graag breide. Ze woonde tegenover een wijkcentrum, maar durfde niet naar binnen. Ik heb haar toen letterlijk de drempel over geholpen. Inmiddels bloeit ze helemaal op en gaat ze wekelijks naar de breiclub. Dat is fantastisch om te zien.’’

Onderhoud je netwerk

Volgens Piet en Bep is het juist op latere leeftijd heel belangrijk om te blijven investeren in sociale contacten zodat je niet vergeten wordt. “Zorg dat je netwerk in orde is vanaf een vroege leeftijd en ga net als ik als vrijwilliger aan de slag bij een organisatie als ANWB AutoMaatje,” geeft Piet aan. “Je wil al helemaal op latere leeftijd als je tegen een probleem aanloopt, iemand hebben waar je terecht kan om je hart te luchten. Het liefst iemand dicht bij huis.” Bep voegt nog toe: “Maar je moet ook zelf je best blijven doen.”

LEVgroep is een brede welzijnsorganisatie. Het inspireert mensen om mee te doen aan een samenleving in beweging en draagt daarmee bij aan geluk en welbevinden van mensen. Samen met alle inwoners van Helmond, onze vrijwilligers en maatschappelijke partners werkt LEVgroep aan een samenleving met veerkrachtige buurten. Meer weten over LEVgroep en wat zij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met: 0492 – 59 89 89 of ga naar www.levgroep.nl. 

Author avatar
Randy van Huijgevoort

Post a comment